toolbar powered by Conduit

marți, 3 august 2010

O Buna Metoda De A Gasi Pacea Mentala

De cate ori te-ai suparat din cauza ca cineva nu-si face treaba cum trebuie, copilul nu te asculta, sau partenerul ori prietenul nu reactioneaza asa cum ti-a dori la semnalele pe care i le transmiti? De cate ori nu te-ai simtit iritat pentru ca cineva nu face lucrurile asa cum esti obisnuit, sau atunci cand ai planuit ceva cu atentie, lucrurile nu au mers cum te-ai fi asteptat? Cu totii simtim acest gen de furie sau de iritatie, este parte din experienta umana.

Ma irita cand cineva nu isi spala vasul din care a mancat, sau cand nu stinge lumina cand iese dintr-o incapere, sau cand nu isi pune incaltarile unde isi au locul. De fapt, sunt foarte multe astfel de lucruri marunte care uneori ma deranjeaza.

Si nu este deloc usor sa-ti gasesti pacea cand esti suparat sau iritat.

Iti voi spune un mic truc care iti aduce mai repede linistea interioara:

Cauza stresului nostru, a furiei si a iritarii provine din faptul ca lucrurile nu ies intotdeauna asa cum ne place, asa cum ne dorim. Gandeste-te de cate ori asta s-a aplicat in cazul tau.

Solutia este simpla: asteapta-te ca lucrurile sa nu mearga intotdeauna ca pe roze, gandeste-te ca ar putea aparea in drum si situatii mai putin placute.

Sunt total de acord si sustin gandirea pozitiva, dar niciodata nu voi indemna la vise desarte. Este ok sa-ti doresti mai mult, sa vrei sa reusesti, sa-ti vizualizezi reusita si sa-ti elaborezi strategii, dar asteapta-te ca uneori sa nu iasa totul asa cum ti-ai dorit.

Ai fost vreodata in situatia in care ai avut atata incredre ca un lucru va iesi exact cum iti doresti, dar nu s-a intamplat? Spre exemplu am intalnit multe mirese dezamagite de cum a decurs nunta lor, de faptul ca nu a iesit totul perfect, asa cum si-au dorit.

Iti mai aduci aminte ce-ai simtit cand te-ai aflat intr-o astfel de situatie? Revolta, ura, durere? Ca sa treci mai usor peste esecuri este necesar sa constientizezi ca ele exista. Astfel, in momentul in care te vei afla intr-o situatie neplacuta vei accepta mai usor si vei merge mai departe, totodata invatand ceva bun din ceea ce ai experimentat. Nu te sfatuiesc “sa pui raul in fata”, iti spun doar ca este in natura noastra ca si fiinite umane sa gresim. In acelasi timp situatii neprevazute, exterioare noua, pot aparea oricand in calea noastra, iar pentru a nu ne lasa doborati, trebuie sa fim constienti de faptul ca sunt sanse ca ele sa apara. Sunt situatii in care ne consumam foarte mult. Pentru ca avem asteptari mari.

Astepti ca partenerul tau sa fie perfect?

Astepti ca lucrurile sa mearga intotdeauna conform planului?

Astepti ca oamenii sa fie politicosi tot timpul?

Astepti de la copiii tai sa faca ceea ce “trebuie” sa faca si sa nu o dea in bara?

Astepti ca intotdeauna sa fie cineva care sa-ti vina in ajutor cand ai ceva de rezolvat?

Astepti mereu de la partener sau de la colegii tai de camera sau de apartament, sa isi spele vasele si sa nu-si lase hainele intinse?

Asteapta-te ca multe din situatiile astea sa se petreaca totusi. Si accepta, pentru linistea mintii tale. Nu poti schimba inevitabilul, pana la urma unul din lucrurile acestea tot se va intampla. Si daca te astepti ca ele sa se intample, nu te vei supara. Nu iti spun acum sa adopti o mentalitate de genul “Intotdeauna pleaca metroul cand ajung pe peron” sau “Eram sigur ca asta se va intampla”. In niciun caz, pentru ca aceasta este gandire negativa si sunt sigura ca ai auzit de multe ori ca ce gandesti, aceea atragi.

Ceea ce incerc sa iti spun este ca daca accepti ca se pot intampla si lucruri mai putin placute, nu vei avea tendinta de a exagera, vei raspunde adecvat, vei reactiona corespunzator, dar nu cu exagerare. Spre exemplu vei putea vorbi cu o persoana care te-a deranjat si vei incerca sa-ti exprimi punctul de vedere, dar nu vei deveni prea emotional si nu vei declansa un scandal de proportii.

Vei zambi si vei gandi ca ai trecut cu calm peste o situatie neplacuta. Nu te vei lasa doborat de lucruri marunte.

Aceasta este secretul care sta la baza linistii mentale si a echilibrului tau sufletesc.

Un comentariu:

  1. Da, exact....daca nu ai asteptari prea mari, nu poti avea nici deceptii prea mari....si atunci, chiar daca te lovesti de dezamagiri...cumva, stiai ca exista si posibilitatea asta...Dar cum ramane cu vorba aia "THINK BIG"???

    RăspundețiȘtergere