toolbar powered by Conduit

marți, 21 decembrie 2010

Pentru noi toţi, iarna nu este numai anotimpul zăpezii şi al frigului, ci şi acela al bucuriilor prilejuite de atâtea datini şi obiceiuri legate de sa



Datini şi superstiţii în noaptea de Crăciun se spune că de Ajun trebuie să posteşti pentru că Maica Domnului care, în acea zi, fiind supărată nu a mâncat nimic;nu se mănâncă nici peşte pentru că are sânge şi Fecioara Maria era plină de sânge în acea zi;norocul îl poţi pierde dacă împrumuţi ceva din casă în noaptea de Ajun;

Semnificaţia sacrificiului porcului îl putem afla numai întorcându-ne în timp cănd acest animal era considerat o întruchipare a spiritului grâului şi a vegetaţiei în general;nu trebuie să laşi pe cineva să-ţi închidă uşa de Crăciun deoarece s-ar putea să aibă mână rea şi ar putea să-ţi alunge norocul din casă.

Craciunul,bucuria copiilor
Ciclul sarbatorilor cuprins între 6 decembrie si 7 ianuarie este legat de cel mai bogat repertoriu de obiceiuri care se focuseaza în jurul celor doi mosi: Ajun si Craciun.

Venirea Craciunului reprezinta unul din cele mai asteptate momente ale anului. El reprezinta motiv de bucurie pentru întreaga familie,prilej prin care toti cei dragi se aduna în jurul bradului de Craciun, ciocnesc un pahar de vin în cinstea Nasterii Domnului si asculta urarile colindatorilor.
Pe meleagurile românesti acestea sunt foarte bine conservate mai ales în lumea satului unde nelipsit la acest ceas de sarbatoare este colindul, umblatul cu capra, Steaua sau Plugusorul.

În mitologia româneasca legenda pastorului Craciun a fuzionat cu mitul Nasterii Domnului. Se povesteste ca fara acordul sotului Craciuneasa primeste în gazda pe Fecioara Maria, oferindu-i adapost un grajd.
Despre acest lucru afla în curând sotul acesteia Craciun, un om vestit în tinut pentru rautatea sa. Drept rasplata acesta taie mâinile sotiei sale dar ele sunt lipite la loc de Sfânta Fecioara. Minunea îl converteste pe Craciun la crestinism.

De bucurie ca nevasta sa a scapat de pedeapsa lui necugetata, Craciun aprinde un rug din cioate de brad în curtea lui si joaca hora cu toate slugile lui. Dupa joc împarte sfintei familii daruri pastoresti: lapte, cas, urda, smântâna. De aici transfigurarea lui Mos Craciun într-un sfânt, care aduce de ziua nasterii lui Isus daruri copiilor, obicei care se suprapune cu amintirea darurilor pe care, dupa legenda evanghelica, leaduceau regii-magi în staul noului Mesia.

Cantecele de bucurie adresate de slugile lui Craciun s-au transformat în colinde.Transpus peste doua mii de ani mos Craciun ademenit de mirosul de brad si de cozonac, proaspat scos din cuptor vine încarcat de daruri pentru micutii cuminti. Sosit de la Polul Nord împreuna cu spiridusii si renii, conform ultimelor standarde el aseaza cadori sub brazii de Craciun frumos împodobiti.

Pomul de Crăciun, aşa cum îl cunoaştem noi astăzi, decorat cu globuri în care se reflectă lumina scânteietoare a lumânărilor sau a instalaţiilor electrice, nu a fost dintotdeauna împodobit astfel. Deşi, în Europa, originea sa precreştină nu mai este contestată de nimeni, părerile rămân totuşi împărţite: unii văd în brad o reprezentare a “Arborelui Lumii” (din vechiul cult al arborilor), alţii îl consideră o referire directă la “Arborele Paradisului”, împodobit cu mere de un roşu aprins, care amintesc de păcatele comise de primii oameni, înainte de alungarea lor din Rai.

Pănă în secolul al XV-lea crenguţele verzi cu care erau împodobite casele cu ocazia Crăciunului, ca şi darurile pe care şi la făceau oamenii unii altora erau considerate tradiţii păgâne. Dar nu peste multă vreme, în locul acestora va fi folosit un arbore întreg. Conform documentelor, în 1605, la Strasbourg a fost înălţat primul pom de Crăciun într-o piaţă publică. Nu avea încă lumânări şi era împodobit cu mere roşii. În 1611, la Breslau, ducesa Dorothea împodobeşte primul brad de Crăciun aşa cum îl ştim astăzi.

Crăciunul pe glob
Africa
Deoarece Africanii nu sunt creştini, sărbătorirea Crăciunului se face în grupuri restrânse, obiceiurile fiind împrumutate din Vest. În Etiopia, Crăciunul se sărbătoreşte pe 6 ianuarie, în conformitate cu vechiul calendar roman.

Anglia
Înaintea zilei de Moş Crăciun, copiii îi trimit scrisori lui “Father Cristmas”, Moş Crăciunul englezesc, pe care, mai apoi, le aruncă în foc. Ei cred că dacă un pitic va scoate scrisoarea prin horn, dorinţele lor se vor împlini.
Renumita prăjitură a reginei, Phun-pudding, este o biruinţă a meşteşugului bucătăriei. Într-un cazan uriaş, se pun toate cele necesare pentru prăjitură, fierte în rom sau vin vechi şi toţi bucătarii amestecă pe rând.fiecare rudenie primeşte câte un pudding

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu